2018 Facts 3
Lifestyle
Things to do

10 facts over FACTS

21-09-2018 16:27
Geschreven door Simon Smetryns
Comment

Twee keer per jaar wordt Flanders Expo in Gent omgetoverd tot een fantasiewereld, waar alles dat ook maar iets te maken heeft met fantasy, animatie, strips, films, series, sciencefiction en videospelletjes tot leven komt.

En eind deze maand is het zover: FACTS opent op 29 en 30 september voor de 31ste keer opnieuw de deuren. Je kunt er o.a. een babbeltje slaan met de grootste sterren als Jennifer Morrison, Tom Felton, David Tennant, John Barrowman, Carolina Ravassa of Charles Martinet (de stem van Super Mario).

Hieronder tien facts over… FACTS.

1. 40 man en een p… poedel

FACTS ontvangt vandaag tienduizenden fans per jaar, maar begon met 40 bezoekers (en een poedel) in het Gentse café Het Tonneke in 1993. De organisatoren waren vier bevriende studenten. Met andere woorden: FACTS was een bijeenkomst van een groep bevriende fans die niets anders wilden dan fans van popcultuur bijeen te brengen. Een filosofie die tot op vandaag nog altijd standhoudt.

2. Breng je sportschoenen mee want…

FACTS is meer dan 8 voetbalvelden groot! Deze show zet elk hoekje van Flanders Expo vol met activiteiten en shows rond films, series, games, comics en andere popcultuurfenomenen. Dat is dus meer dan 54.000 m² aan fun en unieke belevingen.

3. Mmm… Onigiri

Oftewel ‘Japanse rijstballen’. De Japanners stoppen de Onigiri massaal in hun lunchbox, maar ook op FACTS zijn de rijstballen razend populair. Je hebt eindeloos veel variaties qua vulling en bovendien kan je ze ook gewoon thuis maken. Probeer eens gegrilde zalm, rundvlees, varkensvlees, kalkoen of tonijn met mayonaise te gebruiken in dit gerecht. Nog honger? Stop dan eens aan de Ninja Turtles’ Cowabungalow of aan de Snorlax’ Feeding Frenzy-stand voor andere snacks!

4. Van Jean-Claude Van Damme tot MacGyver

Zo'n 140 internationale acteurs waren reeds te gast op FACTS. En niet van de minste! Jean-Claude Van Damme, Carrie Fisher van Star Wars, Norman Reedus van The Walking Dead, Robert Englund van Nightmare on Elm Street, Nathan Fillion, Richard 'MacGyver' Dean Anderson,... De lijst gaat maar door. Tijdens deze editie ontmoet je indrukwekkende wereldsterren, zoals onder andere David Tennant (De tiende Doctor in ‘Doctor Who’ en ster van ‘Broadchurch’), Jennifer Morrison (‘Once Upon A Time’, ‘House M.D.’) en Tom Felton, alias Draco Malfoy in Harry Potter.

5. Voor de Harry Potter-fans: vice-wereldkampioenen zwerkbal op FACTS

Ook aanwezig op FACTS: de Belgian Quidditch Federation, het Belgische nationale team zwerkbal dat op de finale van de Quidditch World Cup in Italië zilver won. Op FACTS ontmoet je de vice-wereldkampioenen op hun fanclubstand én in een panel, waar je al je vragen kan stellen en een introductie in Zwerkbal krijgt. Vraag vooral naar de realistische versie van De Gouden Snaai!

6. FACTS QUOI?

De naam FACTS is een acroniem voor ‘Fantasy, Animation, Comics, Toys and Space’. Met andere woorden: het bevat alle voornaamste focuspunten van het evenement.

7. COSPLAY: 1 op 3 FACTS-bezoekers verkleedt zich

Eén op 3 FACTS-bezoekers komt in cosplay, een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee te imiteren. De term 'cosplay' is ontstaan als mengwoord van 'costume' en 'play'. De eerste cosplay-wedstrijden werden gehouden in Japan in 1974.

8. Where are you from? Bezoekers van over de hele wereld

FACTS mag zichzelf een internationaal evenement noemen. Deze editie alleen al ontvangt meer dan 15 nationaliteiten, met onder meer bezoekers uit Israël, de Verenigde Staten, Noorwegen, Slovakije, Rusland en andere uithoeken van de aardbol.

9. 75.000 fans… waaronder Dimitri Vegas en William Boeva

Ook de meer lokale helden hebben de weg naar FACTS al gevonden. Onder meer Dimitri Vegas, Jan Verheyen, Alex Agnew, William Boeva, Henk Rijckaert en Lieven Scheire zijn fan. Deze popcultuurbijeenkomst entertaint jaarlijks meer dan 75.000 fans, maar dat aantal groeit nog steeds. Wie weet wat het eindresultaat van 2018 zal zijn?

10. Voor groot en klein – letterlijk!

De grootste gast - letterlijk! - was Star Wars-acteur Peter Mayhew met zijn 2,21m, de man achter de Wookiee Chewbacca. De kleinste gast was Warwick Davis (1,07m), bekend voor zijn rol als Ewok Wicket in Star Wars Episode VI: Return of the Jedi en de kobold Grijphaak in Harry Potter.

Tickets en info vind je hier. Tot dan!